Пикантни пресни картофи на фурна:
1. 1кг. пресни, или стари картофи
2. 3-4 супени лъжици зехтин, или олио
3. 3 чаени лъжици червен пипер (любителите на лютото могат да ползват лют червен пипер)
4. черен пипер на вкус
5. 1-2 чаени лъжици шарена сол
6. сол на вкус
1.Измивате добре картофите. Когато печете пресните картофи на фурна не е необходимо да ги белите. Кората на пресните картофи е много тънка и за подготовката им е достатъчно само да ги измиете старателно. Когато обаче приготвяте стари картофи задължително трябва да ги обелите.
2. Измитите картофи изсипвате в тава. В началото на лятото пресните картофи често са много дребни и не е необходимо да ги режете. Когато картофчетата са цели изглеждат и още по-апетитно. Но в случай, че вашите картофи са по-едри ги нарежете на едри парчета – на половинки, или на четвъртинки. Ако пък печете стари картофи след като ги обелите ги нарежете на филийки.
3.Към картофите в тавата прибавяте зехтина/олиото и всички подправки и омесвате. Най-добре е да направите това с ръка, за да могат подправките да се разпределят равномерно и да овкусят всяко картофче. Тавата е готова да влезе в печката, която трябва да е предварително загрята на 200 градуса. След около половин час пресните картофи на фурна ще придобият златиста коричка, ще заухаят апетитно и ще са готови за консумация.