Пресни картофки с чеснов сос
картофи - 1 кг пресни, зехтин - 100 мл, червен пипер - 1 с.л., къри - 1 с.л., черен пипер - на вкус, шарена сол - 1 - 2 ч.л., сол - на вкус
ЗА ЧЕСНОВИЯ СОС
чесън - 4 скилидки пресован, кисело мляко - 1 кофичка цедено, сметана - 3 с.л. заквасена, бял пипер - 1/2 ч.л.
Пресните картофи се измиват старателно с четка и се подсушават. Всичко подправки се смесват в плик, в който се сипват картофите и пликът добре се раздрусва, докато всеки картоф се овкуси равномерно.
След това всичко от плика се сипва в намазнена тава и отгоре картофите се поливат обилно със зехтин.
Отстрани в тавата се долива 150 мл топла вода и картофите се пекат да готовност в умерено загряна фурна.
За соса разбийте добре цеденото кисело мляко, сметаната, пресования чесън с малко сол и бял пипер на вкус. Поднесете порция пресни картофи на фурна с чеснов сос