Пълнени червени домати
Продукти:
12-14 бр. домати (еднакви по размер, едри)
1 глава лук
2 ч.ч. ориз
250-300 г сирене
магданоз
сол
черен пипер
захар
олио
Приготвяне:
На доматите отгоре се отрязва капаче и с помощта на лъжичка внимателно се издълбават. Подреждат се в намазана тава с отвора нагоре. Във всеки домат се слага по 1 ч.л. захар. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 4-5 с.л. олио. Прибавя се оризът и се запържва. Издълбаната вътрешност на доматите се нарязва на ситно и половината от нея се слага в ориза. Добавят се натрошеното сирене, магданозът, 1 ч.ч. вода, сол и черен пипер и се вари на тих огън, да се изпари течността. С тази плънка се напълва 2/3 от обема на всеки домат и се налива вода до горе. Всеки домат се затваря с отрязаното калпаче. Около доматите се слага останалата издълбана вътрешност, полива се олио върху всеки домат, налива се малко вода в тавата и се пече в умерена фурна за около 1 час и 30 минути.