Сушенето на тиквичките , работи в полза на запазване и концентриране на техния вкус. Тяхната текстура също придава интересен привкус към храната, към която те са добавени. Сушени на слънце тиквичките, макар и да не са толкова популярни, колкото сушените домати са зеленчуци които си заслужава да опитате. Сушенето им не е толкова известно колкото консервирането им, но това наистина е един добър начин да ги съхраним за през зимата. Съхранени по този начин, те запазват своя вкус и структура.
1 Преди да започнете със сушенето, подберете внимателно вашите тиквички. Те трябва да бъдат със среден размер, защото твърде големите тиквички е вероятно да имат вече образували се семки.
2 Измийте и почистете тиквичките от техните опашки. След това със остър нож нарежете тиквичките на филии или шайби със среден размер (по-дебелите парчета се сушат по-трудно).
3 Бланширайте тиквичките, за да могат те да запазят своята форма и вкус. Като за най-дебелите парчета са нужни най-много тридесет секунди.
4 След като сте бланширали тиквичките е добре да ги оставите да се отцедят на кухненска хартия или хавлиена кърпа. Така ще отстраните излишната вода от тях и сушенето ще стане по-лесно.
5 Най-съществения момент при сушенето на тиквичките е изборът на мястото, на което ще ги сушим. Подберете слънчево и проветриво място. Разстелете парчетата добре не много близо едно до друго.
6 След цялата тази подготовка, не ви остана нищо друго освен да чакате. Процесът отнема няколко дни.
Ако не желаете да сушите тиквичките, вижте рецептите за консервиране на ястия с тиквички , които са от изпитани рецепти и стават вкусна зимнина: