Свински гърди с картофи
1 килограм свински гърди (месото може да бъде с ребрата, може да бъде и предварително обезкостено)
1 килограм картофи
1 глава стар кромид лук
1 чаена чаша вино
1 глава стар кромид лук
3-4 супени лъжици олио
сол и млян черен пипер на вкус
1. Ако месото не е обезкостено се нарязва на тънки парчета по ребрата, а обезкостеното месо се нарязва на парчета с горе долу същата дебелина;
2. Запържва се леко в загрятото на дъното на тенджера олио и след това се посолява, поръсва се с черен пипер, добавя се и почистеният измит и нарязан на ситно лук;
3. Оставя се да се задуши така за кратко и след това се залива с виното и вода колкото всичко това да покрие месото, оставя се да ври докато то почти се свари;
4. През това време картофите се почистват, измиват и нарязват на парчета като за пържене, след това се сипват в тавата в която ще се пекат, заливат се с бульона от месото, а то, се подрежда между тях;
5. Така подготвено ястието се поставя в загрята силна фурна, на най-ниската и част и се пече докато картофите станат готови, за това време месото е напълно готово и и хванало хрупкава коричка;
6. Поднася се веднага и по желание може да се поръси с прясно смлян черен пипер или пипер меланж.