Свински гърди с ориз
свинско месо - 1 кг свински гърди
сланина - 300 г, може и бекон
праз - 1 кг
ориз - 300 г
царевица - 2 с.л. от консерва
боб - 2 с.л. от консерва, тъмен
моркови - 1 - 2 броя
люти чушки - 3 броя
сол
черен пипер - на вкус
бульон - около 900 мл свински
Нарежете свинските гърди на парчета и ги сложете да се варят за 1 час. Сланината или бекона нарежете на ивици и ги сложете в тиган да се запържат, докато се поразтопят.
Извадете пръжките и в същата мазнина запържете нарязания праз и моркови. Щом омекнат добавете царевицата и боба. След 10 минути добавете накиснатия във вода и добре отцеден ориз. Пържете, докато стане стъклен, като разбърквате внимателно. Овкусете със сол, черен пипер и прехвърлете в тава.
Разбъркайте с пръжките, разпределете свинските гърди, лютите чушки и залейте с бульона, в който са се варили гърдите. Сложете ястието да се пече в предварително загряна силна фурна за около 40 минути.