Сладкиш с бутер тесто крем и орехи
около 280 г бутер тесто
500 мл прясно мляко
200 г захар
60 г брашно
6 бр. жълтъци
настърганата кора на 1 бр. лимон
1/2 есенция лимон на др. Йоткер
60 г смлени орехи за поръсване
Бутер тестото се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Кората се разрязва на 3 еднакви части. Получените платки се поставят в тава (покрита с хартия за печене) и се набождат с вилица, за да не се издуват много при печенето. Пекат се в загрята на 200 C фурна до златисто. Готовите платки се охлаждат върху решетка.
Крем: Млякото и 100 г захар се загряват до кипване. Жълтъците и останалата захар се разбиват до побеляване. Добавя се брашното и се разбърква добре. На тънка струйка се добавя врялото мляко и се разбърква. Прибавят се лимоновата кора и лимоновата есенция и сместа се връща на котлона. Вари се на тих огън, при непрекъснато бъркане, до получаването на гъст крем. Готовия крем се покрива с прозрачно фолио (за да не хване коричка) и се охлажда напълно. Най-бързо става, когато купата с крем се постави в купа със студена вода. Добре охладеният крем се разбива с миксер (трябва да бъде гладък крем без бучки). В поднос за сервиране се поставя платка, намазва се обилно с крем и се поръсва със смлени орехи. Поставя се втора платка, намазва се с крем и се поръсва с орехи. Поставя се последната платка. Сладкишът се намазва от всички страни с крем и се поръсва обилно с орехи.
Сладкишът се съхранява в хладилник, но може да се сервира и веднага след приготвянето му.