щрудел с бутер тесто
400 г бутер тесто
За плънката:
2 бр. кисели ябълки
4 с.л. галета
4 с.л. стафиди
4 с.л. филирани бадеми
4 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
150-200 мл ябълков сок
1/2 ванилия
канела
2 с.л. маргарин
В тиган се стопява маргарина и в него се запържва за кратко галетата. Слагат се стафидите и бадемите и се запържва още около 2 минути, докато стафидите започнат да се издуват. Слагат се нарязаните на малки кубчета ябълки и се погасява с ябълковия сок. Поръсва се със захарта, ванилията, солта и канела, разбърква се и се оставя да поври с капак около 5 минути на намален огън. Ако сокът се поеме много бързо, се долива още малко. Ябълките трябва леко да омекнат. Плънката се оставя да изстине съвсем. Разстила се листа бутер тесто и студената плънка се разпределя равномерно върху него, като се оставят 1-2 сантиметра по краищата. Листа се навива хлабаво и се слага с ръба надолу върху хартия за печене. Срязва се на няколко места, двата края се притискат с вилица. Пече се в предварително загрята на 180 С фурна около 40 минути. Още горещ, щрудела се сервира с ванилов или сметанов сладолед, но най-добре хармонира със сладолед със стафиди.