Спанак с ориз на фурна
спанак - 1 кг., лук - 1 брой, ориз - 1 ч.ч., червен пипер - 1 ч.л., сол - 1 ч.л., яйца - 6 - 8 броя, магданоз, джоджен, чубрица, черен пипер - млян, олио - 4 - 5 с.л.
Спанака се измива и нарязва на ивици. Лукът се нарязва на ситно и заедно със спанака се задушават в тиган с олиото и чаша вода.
След като омекнат, към тях се добавят измития ориз, черния и червения пипер, солта/може да се замени с 1-2 с.л. универсална подправка/, долива се още една чаша вода. Оставя се на тих огън за 10-15 минути докато ориза набъбне, като се разбърква периодично за да не залепне.
Прехвърля се в тава и се слагат нарязаните пресни подправки, щипка чубрица и чер пипер, наливат се 2 чаши вода. Пече се на умерена температура приблизително 15 минути.
Тавата се изважда, правят се вдлъбнатинки и в тях се чукват яйцата. Връща се обратно във фурната докато се втвърдят белтъците им.