Телешко задушено ВТОРНИК
800г. месо
80г. масло
40г. моркови
40г. керевиз
20г. вино
80г. лук
20г. чесън
12г. брашно
60г. сланина
сол
черен пипер
червен пипер
дафинов лист
60г. ориз
160г. зелен фасул
60г. масло
сол
Начин на приготвяне:
Взима се цялото месо. Шпикова се с моркови, керевиз, чесън и сланина. Връзва се с конец, за да се получат хубави порции, след което се пържи от всички страни. Посолява се. Изважда се от мазнината и в нея се слага лукът. Като се позапържи, се прибавя брашното. Връща се месото обратно. Сипва се виното. Слагат се остатъците от морковите, сланината, кервиза и чесъна. Прибавят се червеният пипер, дафиновият лист и черният пипер. Залива се с хладка вода. Месото се вари на тих огън. Отделно се приготвят гарнитурите. Затопля се мазнина и в нея се слага очистеният ориз. След като се позапържи, се залива с 45г. кипяща вода и се слага солта. Оризът се вари до поглъщане на водата. Поднася се във форма на чашка отстрани на задушеното месо. Зеленият фасул ври до омекване. Сотира се в масло. Поднася се до ориза.