Тиквеник с точени кори
800 гр.брашно тип 500
500 гр.тиква
100 млолио
100 гр.захар
100 гр.орехови ядки
1 с.л.оцет
2 ч.л.сол
1/2 пак.канела на прах
Тиквата се почиства от кората и се настъргва на едро ренде, леко се посолява и се оставя за около час
От пресятото брашно, 1 ч.л. олио, 1 с.л. оцет, щипка сол и хладка вода, колкото е необходимо, се замесва тесто
Тестото се разделя на 20 топчета, покрива се с кърпа и се оставя да отлежи 20 мин
От топчетата се разточват питки, които се намазват с олио и се нареждат по четири една върху друга
Разточват се пет кори, с 5 см по-големи от дъното на тавата
Настърганата тиква се изстисква и се отстранява сока
Към тиквата се прибавят олиото, захарта, канелата и счуканите орехови ядки
Първата кора се слага в намаслена тава, като леко се набира (накъдря) и върху нея се слага 1/4 от плънката
Останалите кори се оформят по същия начин
Краищата на петата кора се защипват за останалите кори
Тиквеникът се нарязва на квадрати, наръсва се с олио и се пече в силна фурна, докато се зачерви отгоре. Готовият тиквеник се наръсва с пудра захар