Тимбали със зеленчуци и извара
400 г грах от консерва или дълбоко замразен
1 глава лук
2 супени лъжици масло
сол, прах чили
100 мл зеленчуков бульон
200 г извара, 20 г настърган кашкавал
20 г намачкано сирене, 3 яйца
пипер, индийско орехче
За соса:
150 г малки морковчета, 1 чушка
30 г масло
250 мл мляко, 150 г сос бешамел
майорана, мащерка, черен пипер, индийско орехче
Оставете граха да се размрази. Накълцайте ситно лука и го запържете в масло. Прибавете граха и оставете да се позадуши. Подправете със сол и прах чили. Налейте бульона, оставете 10 мин да поври и го изстудете. Загрейте фурната на 190 градуса. Смесете млечните продукти с яйцата, прибавете към омекналия грах, подправете с пипер и настъргано индийско орехче. Тази смес поставете в 4 огнеупорни купички и на водна баня печете във фурната, покрити с алуминиево фолио 45 минути. Изчистете морковите. Чушката нарежете ситно и запържете в горещо масло. Прибавете морковчетата и оставете при умерена температура да се задушат. Долейте мляко, поръсете сол и пипер и оставете около 20 мин да се задушават, до омекване. Оставете морковчетата да поизстинат и ги пюрирайте със соса, прибавете подправките. Загрейте отново и залейте извадените от купичките тимбали.