Тутманик със сирене и свинска мас
500 г брашно, 150 г свинска мас 50 г краве масло, 200 г сирене, 2 кафени чашки прясно мляко, 2 яйца, 1/2 чаена лъжичка захар, 20 г мая.
Маята се стрива със захарта и се разрежда с хладкото мляко. Прибавя се брашното и се замесва тесто, което се оставя да втаса. От втасалото тесто се оформят 6 топки, които се разтеглят на питки и се потапят в разтопената мазнина. Три от питките се поставят в тавата, в която ще се пече тутманикът, предварително намазана обилно с мазнина, като се поръсват със смес от натрошеното сирене и разбитите яйца и се навиват на руло. Рулото се нарязва на парчета с дължина до 5 см, които се нареждат в тавата вертикално. По същия начин се прави руло от останалите 3 питки и се нарязва на парчета, които се слагат в тавата. Приготвеният тутманик се оставя да втаса, намазва се с останалата мазнина и разбитото яйце и се пече при умерена температура.