Употребата на кориандър в кулинарията
В кулинарията се използват цялата наземната част и плодовете на растението. Подобно на магданоза, зелената част на кориандъра се използва като основна съставка на салати и различни месни блюда в кухните на народите, които обитават Мароко, Тунис, Източна Европа, Индия, Северна и Латинска Америка. В качеството си на подправка сушените плодове на кориандъра се ползват леко запечени, но без мазнина, като по този начин не загубват своя характерен мирис. Зърната от кориандър се слагат в началото на приготвяне на ястието.
В кухнята на европейските народи плодчетата на кориандъра служат за овкусяване на маринати в комбинация с бахар, карамфил и дафинов лист. Използват се и при приготвяне на ястия от овнешко месо, а за да получат по-силен аромат се комбинират с риган, лук, чесън и черен пипер. Кориандърът се използва и за овкусяване на къри.
• В тенджера на ниска температура смесете ванилено соево мляко, мед, кориандър и канела и ще получите чудесна топла напитка.
• Можете да си направите здравословно спаначено соте, като към него добавите пресен чесън и кориандър.
• Добавете кориандър към супите и печените изделия.
• Използвайте кориандър когато правите бульона, с който ще задушавате рибата.
• Прибавяйки на палачинките или на вафлите кориандър, ще им придаде истински източен привкус.