Шоколадов сладкиш с бадеми
210 г захар, 1 яйце, 5 жълтъка, 5 белтъка, 160 г смлени бадеми (орехи), 70 г шоколад, 40 г галета, 1 супена лъжица ром, 50 г краве масло, 40 г брашно, 100 г мармалад. 3 а глазурата: 6 супени лъжици вода, 100 г захар, 50 г какао, 1/2 пакетче краве масло.
Захарта, яйцето и жълтъците се разбиват до побеляване. Прибавят се смлените бадеми, настърганият шоколад, напоената с ром галета, разтопеното масло, разбитите на сняг белтъци и брашното. Всичко се разбърква добре и се изсипва в тавичка, намазана с масло и посипана с брашно (дебелина 11/2 см). Пече се в умерена фурна. След като се изпече н изстине, изважда се внимателно от тавичката (защото е много крехко), маже се с мармалад и се залива с глазурата (водата, захарта, какаото и кравето масло се смесват и се сваряват). Гарнира се с обелени бадеми. Реже се на парчета.