Шоколадова торта със сметана
20 г шоколад за глазура
300 г сметана
120 г захар
10 г желатин
1/4 л прясно мляко
4 жълтъка
краве масло
портокалов мармалад и плодов ликьор
Настържете шоколада. Накиснете желатина в студена вода. Кипнете млякото и междувременно разбийте жълтъците със захарта. Добавете към сместа 2 лъжици сметана и след това на струя прибавете врящото мляко, разбърквайки. Сгъстете крема на огън без да допуснете да заври, разбърквайки непрекъснато с дървена лъжица. Огънят трябва да бъде слаб. Махате от огъня и прибавяте изстискания желатин. Прибавете настъргания шоколад и оставете да изстине, като разбърквате. Разбийте останалата сметана и внимателно я прибавете към изстиналия крем. Изсипете половината крем в намаслена форма. Над крема разпределете 4 супени лъжици портокалов мармалад (конфитюр), преди това разреден на слаб огън с 2 супени лъжици плодов ликьор. Покрийте с останалия крем и поставете в хладилника поне за 4 часа. Сервирайте сладкиша украсен по желание.