Шоколадова торта
ЗА БЛАТА
яйца - 5 броя, за блата
брашно - 5 с.л.
захар - 5 с.л.
бакпулвер - 10 г
какао - 2 с.л.
шоколад - 100 г черен
ЗА КРЕМА
сметана - 500 мл сладкарска, за заливката
кувертюр - 500 г шоколадов
захар - 200 г
масло - 125 г
ЗА КАРАМЕЛА
захар - 500 г, за карамела
сметана - 200 мл сладкарска
масло - 1 с.л.
орехи - 200 г едро натрошени
За да приготвите шоколадова заливка, кипнете в съд на котлона сметаната и захарта и добавете натрошения шоколадов кувертюр и маслото. Оставете заливката да се охлади.
За карамелената заливка карамелизирайте захарта в тенджерка и прибавете сметаната и маслото.
За пандишпановия блат най-напред отделете жълтъците и белтъците на яйцата и разбийте белтъците на сняг. Жълтъците разбийте със захарта до пухкав крем и внимателно разбъркайте с белтъците към тях.
Смесете какаото и пресятото брашно и го добавете към яйчната смес, като разбърквате внимателно и бавно. При непрекъснато бъркане добавете разтопения шоколадов кувертюр.
Готовата смес сипете в застлана с намазнена хартия за печене тава с размери 35х25 см. Сложете блата да се изпече за около 10-15 минути в предварително загрята на 180-190 градуса фурна.
След като шоколадовия блат изстине, отделете хартията и разрежете блата на 2 части. Сложете 1 блат в подходящ поднос, а другият нарежете на малки кубчета.
Долния блат намажете с шоколада, а отгоре разпределете нарязаните кубчета и едро натрошени орехови ядки. Полейте шоколадовата торта с карамелената заливка и оставете в хладилник за 2 часа преди да поднесете.