Баница с тиквички
Продукти:
1 пакет кори за баница
1 кг тиквички
120 мл. зехтин
300 мл. газирана вода
2 – 3 с.л. грис
1 – 2 с.л. ситно нарязан пресен копър
сол на вкус
Приготвяне:
Тиквичките се обелват и рендосват на едро ренде. Оставят се за около половин час в гевгир, докато си пуснат сока. След това се задушават в 50 мл. зехтин, и след като течността се изпари, се отстраняват от котлона. Прибавят се гриста, копъра и солта и хубаво се разбърква. Корите за баница, с помощта на четка, хубаво се намазват със зехтин и се прегъват на две като книга. Приготвя се подходяща, намазана със зехтин тавичка. Поставят се две, една върху друга, прегънати кори, като помежду им не се маже с нищо. Върху втората кора се разпределя част от плънката и се покрива отново с две прегънати кори. Така се редуват 2 прегънати кори – плънка – две прегънати кори, като се завършва с кори. Баницата се намазва със зехтин и се нарязва на подходящи квадрати. Залива се с 300 мл. газирана вода. Пече се в предварително загрята фурна на 180 – 200 градуса, около 30 – 35 минути.