Питка за Благовещение
Рецепта за питка, за празника на благата вест , както повелява традицията със зелено, с магданоз, босилек, розмарин и мащерка за да омае и самодовите, които излизат тази нощ
500 гр бяло брашно тип 500
250 мл хладка вода
1/2 пакетче мая за хляб
50 мл зехтин
1 ч.л. мед
щипка сол
8 с.л. нарязани магданоз и други зелени подправки като босилек, розмарин, мащерка
4 с.л. нарязани зелени маслини без костилки
1 червена чушка
2 с.л. сусам и маково семе за поръсване
* Маята се слага с хладката вода 1 ч.л. мед, щипка сол и няколко с.л. брашно за около 15 мин да шупне;
* Брашното се пресява в купа и се замесва тесто;
* Прехвърлете тестото върху кухненския плот и го доомесете, ако е необходимо добавете още малко брашно. Когато тестото е замесено добавете половината зехтин и доомесете;
* Оформете тестото на топка и го загънете с топла кърпа. Оставете го около 1 час или докато удвои обема си на топло;
* Нарежете магданоза и ако имате и други зелени подправки, маслините и червената чушка, нарязана на ситно и добавете към втасалото тесто;
* Подмажете тава за печене с диаметър 26 см и оформете тестото на питка по размер на тавата;
* С дръжка на нож или с пръст направете дълбоки дупки и намажете питата със зехтин. Поръсете с маково сме и сусам;
* Загънете питата с топла кърпа и я оставете така около 30 мин;
* Пече се на средна фурна на 190 градуса, около 25-30 мин до златисто на коричка;
* Извадете питата от тавата и я оставете да изстине на скарата на отворена фурна;
* Поднася се със зелена салата и ястие с риба на този ден.