Постна баница с тиква
Продукти:
1 пакет точени кори
3 ч.ч. едро рендосана тиква *
½ ч.ч. счукани орехи**
½ ч.ч. захар
½ ч.л. канела
50 мл. олио
200 мл. сода
Приготвяне:
Тиквата хубаво се задушава в олиото. Прибавя се захарта и се оставя да й изври водата. След това се добавят орехите и канелата, хубаво се разбърква и се оставя на изстине. Плънката се нанася върху две кори (които не се намазват с нищо помежду им) и се завива на руло. Подрежда се като охлюв в тавичка, намазана с олио. По същия начин се процедира и с останалата плънка и кори до образуването на вита баница. Залива се с газираната вода. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. По желание се поръсва с пудра захар.
По принцип приготвям тиквеника по същия начин, но вместо с газирана вода, заливам със 100 гр. разтопен маргарин, но в последно време се старая да го избягвам. Може да се комбинират и двете рецепти, както тук.
* 1 ч.ч. = 250 мл.
**орехите ги правя доста ситни и за това пропускам галетата