Бриош от Жак Пепен
За тестото:
2 ¼ ч. л. суха мая
3 с. л. топла вода
1 ч. л. захар
¼ ч. л. сол
3 едри яйца
2 ч. ч. универсално брашно
250 гр. масло
1 с. л. масло за мазане на формичките
1 яйце за мазане на хлебчетата
Приготвяне:
Смесете маята, водата и захарта в кухненски робот. Оставете ги за 10-15 минути.
Добавете солта, яйцата и брашното в купата при маята. Включете за 30 секунди. Докато машината работи, започнете да добавяте маслото на кубчета. След това месете още 15-20 секунди. Прехвърлете тестото в купа и го оставете да втасва на топло за 1 ½ - 2 часа или докато удвои обема си.
Набрашнете ръцете си и изкарайте въздуха от тестото. Покрийте го и го оставете отново поне за 4 часа, най-добре за 12.
Увийте тестото с фолио и го сложете в хладилника.
Ако ще правите малки бриоши, намаслете 12 формички.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Нарежете тестото на 12 парчета и ги оформете на топки. Сложете ги в намаслените формички и ги намажете с яйце. Оставете ги да втасат на топло за час, час и половина или докато удвоят обема си.
Печете бриошите 25 минути или докато бухнат и станат златисто кафяви. Извадете ги от формичките и ги оставете да се охладят.