Домашен пилешки бульон от Жак Пепен
Продукти:
1,8 кг пилешки кости (шийки, фенери, крилца и др.), без кожата
6 литра студена вода
1 голям лук (около 230 г), разрязан на 4
1 с. л. провансалски ббилки
12 цели карамфила
4 дафинови листа
1 с. л. тъмен соев сос, по желание
Приготвяне:
Сложете костите и водата в голяма тенджера и ги кипнете на висока температура. Намалете температурата и ги оставете да къкрят 30 минути. Повечето от мазнината и нечистотиите ще са се отделили на повърхността. Отпенете колкото можете.
Добавете лука, билките, карамфила, дафиновия лист и соевия сос и кипнете отново. Варете леко всичко 2 1/2 часа. Прецедете бульона през фина цедка или гевгир покрит с влажна кухненска хартия. Оставете го да изстине.
Отстранете мазнината от повърхността и съхранявайте бульона в хладилника до 5 дни или го сипете в контейнери и замразете.