Гратен с карфиол от Жак Пепен
1 глава твърд карфиол
3 с.л. обезсолено масло
3 с.л. универсално брашно
1 ½ ч. мляко
¾ ч. пълномаслена сметана
½ ч.л. сол
¼ ч.л. прясно смлян бял пипер
1/8 ч.л. настъргано индийско орехче
½ ч. настъргано сирене Грюйер или Ементал
2 с.л. прясно настърган Пармезан
Предварително загряваме фурната на 200 градуса.
Махаме зелените листа на карфиола, изрязваме сърцевината му и разделяме карфиола на цветчета, които сипвам в подсолена вряща вода и ги варим без капак 5 минути. Изцеждаме ги и ги оставяме настрана.
Стопяваме маслото в средно голям тиган. Добавяме брашното и го запържваме бъркайки с бъркалка; не оставяме сместа да покафенне. Добавяме млякото и го оставяме да заври на среден огън, като непрекъснато разбъркваме, за да не загори. Оставяме сместа да къкри за 1 минута. Добавяме сметаната, солта, белия пипер и индийското орехче и я изчакваме да заври. Махаме я от огъня.
Щедро намсляваме тавата за гратена. Подреждаме в нея цветчетата карфиол със стеблото надолу и ги поливаме с бешамела. Поръсваме сирената. Печем 30 минути или до златисто кафяво.