Бъркани яйца в кошничка от хляб и карамелизирани гъби кладница
За кошничките от хляб:
6 филии с дебелина около 3 см, за предпочитане от стар, но не сух или мек хляб
2 с. л. меко масло
За гъбите:
120 гр. гъби кладница или шийтаке
2 с. л. масло
¼ ч. л. сол
1 с. л. нарязан шалот
2 с. л. сухо бяло вино
½ ч. ч. тъмен бульон
За яйцата:
12 едри яйца
½ ч. л. сол
¼ ч. л. черен пипер
2 с. л. масло
3 с. л. сметана
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
За кошничките от хляб:
Отрежете коричките на хляба така, че да се получат квадрати. След това издълбайте вътрешен квадрат на дълбочина около половината от филията и с дебелина на ръба около 3 мм. Запазете трохите за крутони. Намажете вътрешността на кошничката с масло. Подредете кошничките в тавичка и печете около 7 минути.
За гъбите:
Почистете гъбите от стеблата и ги измийте.
Стопете маслото в широк тиган. Добавете гъбите и ги гответе на умерено силен котлон докато повечето течност се изпари. Когато гъбите останат на мазнина, гответе ги още няколко минути или докато покафенеят и се карамелизират. Добавете сол и шалот и сотирайте за минута. Налейте виното. Разбъркайте и гответе докато повечето вино се изпари. Налейте бульона, кипнете сместа и оставете да къкри 1-2 минути или докато сосът се редуцира. Оставете настрана.
За яйцата:
Счупете яйцата в купа, добавете сол и пипер и ги разбийте хубаво. Запазете 1/3 ч. ч. от суровите яйца.
Стопете маслото в голям тиган. Когато започне да се пени, налейте яйцата и ги гответе на умерен до тих огън, като внимателно ги разбърквате с лъжица. Хубаво обирайте дъното и стените на тигана. Гответе докато яйцата станат пухкави и кремообразни или докато започнете да виждате дъното на тигана. Дръпнете тигана от котлона и добавете суровите яйца.
Сложете хлебна кошничка в средата на чиния за поднасяне. Около нея подредете 4-5 от гъбите и я напълнете с бъркани яйца. Поднесете веднага.