Бухти с картофи
Продукти:
2 средно големи картофа Юкон Голд (около 170 г всеки), измити
3/4 ч. л. сол
1/2 ч. ч. мляко
1/8 ч. л. прясно смлян черен пипер
3 с. л. безсолно масло, нарязано на парченца
1/2 ч. ч. универсално брашно
2 големи яйца
около 3 ч. ч. рапично олио
Приготвяне:
Сложете картофите в тенджера, покрити със студена вода, добавете 1/2 ч. л. от солта и ги оставете да заври. Варете леко около 30 минути, докато омекнат. Уверете се, че докато се варят, са постоянно покрити с вода. Отцедете картофите.
Когато изстинат достатъчно, че да можете да работите с тях, ги обелете и ги смачкайте на пюре.
Смесете млякото, останалата сол, пипера и маслото в тежка касерола и ги кипнете. Махнете ги от котлона и добавете брашното наведнъж. Разбърквайте с дървена лъжица, докато се оформи топка. Върнете на котлона и гответе 30 секунди на ниска температура, като разбърквате сместа. Тя ще се превърне в лъскава и хомогенна маса. Прехвърлете я в купа и я оставете да изстине 5 минути.
Добавете яйцата едно по едно към тестото. Разбърквайте добре с бъркалка след всяко добавено яйце. После объркайте и картофите.
Загрейте фурната на 70 градуса.
Загрейте около 5-6 сантиметра олио на 180 градуса в 25-30 сантиметра дълбок съд. Сипвайте по 1 супена лъжица от тестото в олиото, като избутвате от лъжицата с пръст. Пържете около 10-15 бухтички наведнъж. Гответе ги по 8-10, като ги обръщате, за да покафенеят равномерно от всички страни. Щом първата доза е готова, я извадете с решетъчна лъжица върху поднос покрит с кухненска хартия. Дръжте ги горещи във фурната, докато готвите останалите. Поръсете ги със сол и ги поднесете.
(Ако картофените бухтички престоят прекалено дълго, ще загубят хрупкавината си.)