Ванилов флан със сос от карамел и коняк от Жак Пепен
Необходими продукти:
За соса:
¾ ч. ч. захар
1/3 ч. ч. ¼ ч. ч. вода
2 с. л. коняк или Арманяк
1 с. л. пресен лимонов сок
За флана:
4 едри яйца
1 едър жълтък
1 ½ ч. л. чист ванилов екстракт
1/3 ч. ч. захар
2 ч. ч. мляко
1 ч. ч. лека сметана
Приготвяне:
Начин на приготвяне:
За соса:
Смесете захарта и ¼ ч. ч. вода в съд с дебело дъно. Кипнете ги на средно силен котлон и оставете сместа да ври непокрита 6-7 минути или докато добие цвят на тъмен кехлибар. Сипете около ¼ ч. ч. от карамела в съд за суфле с вместимост около 4-5 чаши и разклатете съда, така че карамелът да покрие дъното.
Бавно налейте останалата 1/3 ч. ч. вода към останалия карамел в съда, така че да не ви опръска. Когато налеете цялото количество вода, кипнете новата смес и хубаво разбъркайте с дървена лъжица. Разбърквайте, докато карамелът се разтвори изцяло във водата. Прехвърлете тази смес в купа и я оставете да се охлади. Ще се сгъсти до плътността на гъст сироп.
Когато карамелът изстине, налейте коняка или Арманяка и лимоновия сок и хубаво разбъркайте.
Загрейте фурната на 180 градуса.
За крема:
Разбъркайте яйцата, жълтъка, ванилията и захарта с бъркалка. Добавете млякото и сметаната и продължете да разбърквате. Прецедете сместа в съда за суфле и го сложете в дълбок тиган или тава за печене. Налейте вода до средата на съда за суфле.
Печете 45-55 минути или докато кремът се стегне в средата. Извадете съда от тавата и охладете крема. След това го приберете в хладилника за 5 часа или за цяла нощ.
За да извадите флана от формата, прокарайте остър нож покрай стената на купата. Внимавайте на прорежете крема. Покрийте съда с чиния и обърнете. Внимателно наместете крема с помощта на чинията. Изгребете редкия сос, който ще се освободи и залейте крема с карамеления сос, който сте приготвили по-рано.