Великденска шоколадова торта
за тестото - 130 г масло, 150 г пудра захар, 8 яйца, 250 г шоколад, 0.250 л вода, 130 г настъргани бадеми, 100 г брашнo
За глазурата : 125 г шоколад, 3 супени лъжици вода, 2 супени лъжици прясно мляко, 20 г масло
За украсата : разноцветни дребни драже бонбони.
Начин на приготвяне на великденска шоколадова торта :
Маслото се разбива миксер. Прибавя се захарта и се разбива още няколко минути, докато се получи пухкав крем. Един по един се добавят жълтъците. Шоколадът се разтопява с водата на слаб огън и постепенно се прибавя към крема. Слагат се бадемите и брашното. Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се прибавят към сместа. Тя се изсипва във форма, намазана с масло, и дъното се покрива с алуминиево фолио. Пече се в слаба фурна, като блатът трябва да остане мек в средата. Оставя се да изстине, преди да се извади, и се отстранява фолиото.
Шоколадът се начупва на парченца и се разтопява на водна баня с водата, без да се бърка. Прибавят се млякото и маслото и се разбърква. Полутечна, глазурата се изсипва в центъра на тортата и се заглажда равномерно по цялата повърхност отгоре отстрани с помощта на шпатула или плосък нож. Оставя се да изстине. Отгоре тортата се украсява с разноцветните драже бонбони. По желание около чинията и великденската торта да се наредят в кръг и разноцветни великденски яйца.