Великденски кифлички
За закваската:
1 ч.л. захар
42 г пакетче мая
100 г брашно
200 мл хладко прясно мляко
За тестото:
350 г пресято бяло брашно
щипка сол
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
настъргана кора на 1 портокал или лимон
50 г масло
50 г пудра захар
200 г микс захаросани сушени плодове - кайсии, стафиди и др.
1 бр. яйце
За кръстчетата:
2 с.л. брашно
2 с.л. студена вода
За глазурата:
кората на 1 портокал
50 г захар
За закваската се смесват брашното, захарта, маята и млякото и се разбъркват да се получи гъста каша. Покрива се с кърпа и се оставя за около 30 минути да втаса и да шупне.
Брашното за тестото се пресява заедно с канелата, смляното индийско орехче и щипка сол и се поставя в голяма купа. Добавят се настърганата кора от лимон или портокал, ситно нарязаните сушени плодове и захарта. В средата на брашното се прави кладенче и в него се изсипва шупналата смес с маята. Замесва се меко тесто, като се добавя постепенно разтопеното масло, и се омесва добре. Тестото се разделя на 9 равни части, които се оформят на топки. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за около час, докато удвоят обема си.
Брашното и водата за кръстчетата се смесват и от полученото тесто се оформят тънки шнурчета, с които се правят кръстове върху питките.
Питките се изпичат в предварително загрята на 200 С фурна за около 20-25 минути, докато бухнат и станат препечени до златисто.
За глазурата се нарязва портокаловата кора на много ситно, може и да се настърже, и се изварява в 2 води. От така изварената кора, 3 с.л. вода и 50 г захар се сварява захарен сироп и с него се намазват кифличките.