Великденски сладки с масло и кисело мляко
125 г масло
125 г мас
1 ч.ч. непълна олио
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. изцедено кисело мляко
1 бр. яйце
1 ч.л. амонячна сода
кората и сокът от един лимон
700 г брашно
За гарниране:
сладко по избор
орехи
бадеми и белтък
пудра захар
Маслото и маста разбивате със захарта, прибавяте 1 бр. жълтък и олиото на тънка струйка, без да спирате да разбивате. Добавяте киселото мляко със содата и сокът и кората на лимона. Прибавя се брашното, колкото поеме за меко тесто. Разделяте го на три топки. Първата разточвате с дебелина 0.5 см, режете на квадратчета, слагате в средата сладко по избор и навивате пурички. От втората топка правите малки топчета, в средата слагате парченце орех. Овалвате ги в смлени орехи. А от третата топка тесто направете топчетета колкото орех. Издължете ги за да станат продълговати, потопете ги в белтък и оваляйте в нарязани бадеми. Пекат се на умерена температура - 180 С до бледо розово. Топли поръсете с пудра захар.