Вкусен гювеч с кюфтенца
Продукти:
500 г кайма
250 г кръглозърнест ориз
1 кг картофи (около 12 средни картофа)
250 г зелен фасул
300 г пресен или замразен грах
1-2 бр. червени чушки
1 бр. яйце
1 глава лук
2-3 скилидки чесън по желание
зелени подправки по избор, например магданоз и риган
сол, черен пипер, червен пипер
олио
Приготвяне:
Каймата се омесва с яйце, сол, черен пипер, магданоз и риган (зелени подправки) и около 50 г ориз. Оформят се малки кюфтенца (топчета). Картофите се обелват и разполовяват, зеленият фасул се почиства, чушката се нарязва на дебели ивици. В голям гювеч или по-голяма тава се размиват около 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол, 1 с.л. риган и 1 с.л. нарязан на ситно магданоз в около 1 л вода. Разпределят се равномерна лукът, нарязан на ивици, картофите, кюфтенцата и останалите зеленчуци. Поръсва се равномерно с оризът, накапва се с около 3 с.л. олио и се обърква леко, така че оризът да потъне. Захлупва се гювечът (тавата се завива с фолио) и се пече около 1 час, до готовност на картофите и кюфтенцата. По средата на печенето кюфтенцата се обръщат веднъж, може при нужда и да се налее малко вода. При ваденето се поръсва с магданоз.