Славянски гювеч
Продукти:
750 г свинско, агнешко, овнешко или телешко месо
4-5 глави (200 г) кромид лук
8-9 бр. (500 г) чушки
7-8 бр. (500 г) червени домати
1 ч.ч. (200 г) ориз
1/2 ч.ч. (100 мл) мазнина
1 ч.л. (5 г) червен пипер
магданоз
сол
Приготвяне:
Месото се нарязва на пориции и се изпържва в мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се запържва до златисто оцветяване лукът, нарязан на едро, а след това се задушават 1-2 червени домата, нарязани на ситно. Разбъркват се с червения пипер и се заливат с топла вода или бульон. Връща се месото, посолява се и се вари на тих огън до полуомекване. Прибавят се последователно ситно нарязаните чушки, останалите домати, нарязани на ситно, изчистеният и измит ориз. Ястието се прехвърля в гювеч, залива се с топла вода и се пече до готовност. След изваждането му от фурната се поръсва със ситно нарязан магданоз. Поднася се топло.