Глазиран артишок, пълнен с пюре от гъби от Жак Пепен
Продукти:
Необходими продукти:
2 с. л. стопено безсолно масло
2 ч. ч. гъби, нарязани на ситни кубчета
1 с. л. коняк
2/3 ч. ч. течна сметана
¼ ч. л. сол
1/8 ч. л. черен пипер
1 с. л. нарязани пресен естрагон и магданоз
½ с. л. картофено нишесте, разтворено в 1 с. л. студена вода
6 дъна от артишок, предварително почистени и сварени, топли
1 ½ ч. л. настъргано сирене Пекорино Романо
Приготвяне:
Начин на приготвяне:
Стопете маслото в широк тиган. Добавете гъбите и ги гответе докато течността им се изпари. Налейте коняк и гответе 30 секунди. Налейте ¼ ч. ч. от сметаната. Добавете сол, пипер и билки. Кипнете сместа. Добавете разтвореното нишесте и изчакайте соса да заври, за да се сгъсти. Дръпнете тигана от котлона.
Загрейте горната фурна. Отцедете артишока.
Разбийте останала сметана до твърди връхчета. Бързо я смесете с гъбения сос и веднага напълнете артишока. Поръсете със сиренето и сложете съда под горната фурна за 2-3 минути или докато покафенеят отгоре.