Гратен Дофиноа от Жак Пепен
Продукти:
800 г картофи, за предпочитане Юкон Голд
2 1/2 ч. ч. мляко
2-3 скилидки чесън, смачкани и нарязани на ситно (1 1/2 ч. л.)
3/4 ч. л. сол
1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер
1 ч. ч. пълномаслена сметана
Загрейте фурната на 190 градуса.
Обелете картофите и ги нарежете на резени с дебелина 3 милиметра. Не мийте резените.
Сложете картофите, млякото, чесъна, солта и пипера в голяма касерола и ги оставете да кипнат. Разбърквайте внимателно, за да разделите резените и да не загори. Ще се сгъсти, щом наближи завиране.
Сипете картофената смес в съд за гратен с обем 6 чаша и добавете сметаната отгоре. Сложете съда в тава и печете 1 час или докато картофите поемат повечето течност и са меки, когато ги прободете с вилица. Оставете ги да си починат 20-30 минути преди да ги сервирате.