Гратен с тиквички и домати от Жак Пепен
4 тиквички
3 големи, зрели домата, нарязани на 12 резена всеки
¼ ч. зехтин
ЗА ТОПИНГА:
3 с.л. прясно настърган Пармезан
1 резен твърд пълнозърнест хляб, нарязан на кубчета
3 пресни стръка риган или ½ ч.л. сушен
½ ч.л. сол
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
1 с.л. зехтин екстра върджин
Приготвяне:
Предварително загряваме фурната на 200 градуса
Отрязваме краищата на тиквичките и ги разполовяваме. Нарязваме всяка половина на 4 парчета.
Подреждаме редуващи се парчета тиквичка и домат в тава за гратени и ги заливаме със зехтина. (Дотук гратенът може да бъде приготвен и един ден по-рано, като се съхранява в хладилник)
ЗА ТОПИНГА:
Комбинираме сиренето, хляба, ригана, солта и пипера в блендер и ги разбиваме до получаване на едра галета. Прехвърляме сместа в купа и я объркваме със зехтина. Оставяме я настрана.
При сервиране поръсваме гратена с топинга. Печем го 35 минути или докато зеленчуците станат крехки и сочни, а отгоре се е получила кафеникава коричка.