Гро пан от Жак Пепен
4 ½ ч. ч. брашно за хляб 3 с. л. за месене и поръсване
2 ½ ч. л. сол
2 ¼ ч. л. суха мая
2 ч. ч. хладка вода
1 с. л. царевично брашно или грис
Сложете 4 ½ ч. ч. брашно, солта, маята и 2 ч. ч. вода в купата на кухненски робот с бъркалка за тесто. Смесете продуктите за 45 секунди на ниски обороти или докато се образува еластично тесто.
Прехвърлете тестото в пластмасова купа или голяма и дълбока керамична купа или такава от неръждаема стомана. Покрийте плътно с капак или найлоново фолио и оставете да втаса на топло за 3 часа или докато удвои обема си.
Натупайте тестото, като вкарвате външните ръбове навътре. Така ще изкарате въздуха от вътрешността му. Извадете тестото. Поръсете останалото брашно в купата и отново върнете тестото в нея. Месете тестото докато поеме брашното и отново стане еластично. Оформете го на гладка топка.
Покрийте дъното на широка плоска тава с пергаментна хартия. Поръсете с царевичното брашно. Сложете тестото отгоре, като гледате ръбчетата му (ако има такива) да са отдолу. Покрийте го с купата и го оставете да втасва 2 часа или докато удвои обема си.
Загрейте фурната на 220 градуса.
Поръсете тестото с 1 с. л. брашно. Направете няколко разреза на повърхността му. Сложете тестото във фурната. Напръскайте с вода. Пръскайте няколко пъти фурната в вода по време на печенето. Печете 20 минути, намалете фурната на 200 градуса и печете още час или докато хлябът стане златисто кафяв.
Охладете хляба преди рязане.