Гъста доматена супа с рохко яйце от Жак Пепен
2 с. л. зехтин
1 средно голяма глава лук, нарязана на едро (1 1/4 ч. ч.)
6 стръка пресен лук, подрязан (оставена част от зеленината) и нарязан (3/4 ч. ч.)
1 морков, обелен и нарязан на едро (1/2 ч. ч.)
3 скилидки чесън, смачкани и нарязани
2 с. л. универсално брашно
3 ч. ч. домашен пилешки бульон (виж рецептата), или консервиран с ниско съдържание на сол
340 г чери домати
1 ч. л. сол или на вкус
1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер
1 ч. л. сушена мащерка
1/4 ч. л. сушен градински чай
1 кутия домати, 425 г
За гарнитурите:
4 филии ръчен хляб, за предпочитане стар, за крутони
2 ч. л. зехтин
1 малка скилидка чесън
4 големи яйца
1/2 ч. ч. настъргано сирене Грюер или Ементал
Приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма касерола от неръждаема стомана. Добавете кромида, пресния лук, моркова и чесъна и ги гответе на висока температура, като разбърквате постоянно, за 4-5 минути. Поръсете с брашното, разбъркайте добре и гответе още 1 минута, като разбърквате. Добавете бульона.
Междувременно, смелете чери доматите в кухненски робот, на едро. Добавете ги към супата, заедно със солта, пипера, мащерката и градинския чай. Пасирайте консервираните домати за 5 секунди и ги добавете към супата. Кипнете, като разбърквате от време на време, после покрийте, намалете температурата на ниска и гответе 20 минути.
За гарнитурите:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Намажете филиите хляб със зехтина и подредете на 1 ред в тава. Печете ги 10-12 минути, или докато покафенеят добре. Натрийте ги от едната страна със скилидка чесън и ги оставете настрана.
С помощта на игла или топлийка, направете дупка в тъпия край на всяко яйце. Сложете ги внимателно в касерола с вода, достатъчно да ги покрие, и ги гответе около 6 минути в едва вряща вода. Излейте водата и разклатете касеролата, за да се начупят черупките на яйцата. Напълнете съда с лед и вода и оставете яйцата да се охладят напълно.
Щом това стане, ги обелете внимателно под хладка течаща вода. Дръжте ги в студена вода до поднасянето.
При сервирането, излейте студената вода и я заменете с гореща от чешмата. Оставете яйцата да се затоплят леко, за 5 минути.
Кипнете супата и я разпределете в 4 купички. Поставете по 1 яйце в средата на всяка. Сложете по 1 крутон в купичка и сервирайте, поръсете със сирене