Еклерова торта рецепта
За блата
4 яйца
4 с.л. брашно
4 с.л. захар
1 ч.л. бакпулвер /1/2 пакетче/
За еклерите
250 мл прясно мляко
50 г краве масло
150 г брашно
3 яйца
1 щипка сол
1/2 ч.л. захар
За крема за еклерите
500 мл прясно мляко
3 жълтъка
75 г брашно
120 г захар
10 г краве масло
1 капсула ванилия
За крем брюле
500 мл животинска сметана
150 мл прясно мляко
150 г захар /1 ч.ч./
6 жълтъка
1/2 пак желатин
1 капсула ванилия
1. Приготвяме блата. Отделяме белтъците на яйцата, смесваме ги със захарта. Разбиваме с миксер до получаване на пухкава пяна. Добавяме предварително смесените и пресети бакпулвер и брашно, рабъркваме с шпатула добре и накрая слагаме жълтъците.С миксер се разбива на ниски обороти за кратко.
2. В тава с диаметър 22 см поставяме хартия за печене. Изсипваме тестената смес и я печем в предварително загрята на 220 градуса фурна, за 18-20 мин.Изключва се фурната и при полуотоворен капак блата се оставя за 20-30 мин , преди да се извади и изстине напълно. Това е важно за да не спадне.
3. Оставяме блата да изстине, след което го разрязваме на две.
4. Приготвяме еклерите. Завираме млякото, прибавяме кравето масло. Поръсваме със сол и захар. След като сместа заври, оттегляме тенджерата от котлона.
5. Изсипваме предварително пресятото брашно, като енергично разбъркваме с дървена лъжица докато се получи топка тесто която се отлепва от стените тенджерката. Прехвърляме в купа и слагаме първото яйце бие се много добре с миксер за 2-3 мин. Тогава се слага второто яйце, отново се бие 2-3 мин. на средна скорост и така продължаваме с добавянето едно след друго и разбиването на останалите яйца.
6. С помощта на пош оформяме малки топчета в намаслена тава Печем ги в предварително загрята фурна при температура на 200-220 градуса, в продължение на 15-18 мин. След тяхното изпичане, ги оставяме за 15мин във изключена фурна с леко отворена врата.Тогава се изваждат и оставят напълно да изстинат.
7. Приготвяме крема за еклерите. Сваряваме 400 мл прясно мляко и го смесваме със захарта. В отделен съд разбиваме жълтъците на трите яйца и брашното.
8. Добавяме останалите 100 мл студено мляко. Изливаме на тънка струйка горещото мляко, загряваме сместа при непрекъснато бъркане. Слагаме кравето масло и ванилията. С помощта на фолио затваряме плътно тенджерата с крема и го оставяме да се охлади.
9. Пълним еклерите с помощта на пош.
10. Приготвяме крема брюле. Загряваме сметаната, млякото и захарта. След тяхното завиране, прибавяме предварително разбитите жълтъци. Варим при непрекъснато разбъркване до сгъстяването на крема. След като отстраним от огъня, добавяме разтворения желатин, поръсваме с ванилия.
11. Изпеченият блат заливаме с една част от крема. Покриваме с втория блат, нареждаме пълнените еклери и поливаме с останалия крем. Изчакваме няколко часа, за да се стегне, след което поръсваме с крокан.