Лесна рецепта за еклери
За тестото:
1 ч.ч. (200 мл) вода
1/2 ч.ч. (100 мл) олио
1 ч.ч. (200 г) брашно
5 бр. яйца
За крема:
1 л прясно мляко
120 г масло
8 с.л. (80 г) брашно
3/4 ч.ч. (150 г) захар
5 бр. яйца
1 прах ванилия
Тесто: Водата се смесва с олиото и се оставя да заври. Прибавя се брашното и се бърка с дървена лъжица до отлепване от съда. Сваля се от огъня и се прибавят по малко разбитите яйца, като се бърка. Оформят се топчета и се слагат в намазана с масло тава. Пече се на силна фурна. Като се зачервят се намалява температурата докато поизстинат. Разрязват се на две и се пълнят с крема.
Крем: Захарта с яйцата се разбъркват добре. Прибавя се брашното и отново се разбърква. Тази смес се слага във врящото мляко и се бърка докато се сгъсти добре. Отмества се от огъня и се прибавя маслото и ванлията. Крема се оставя да изстине.