Еклери с маскарпоне
яйца - 4 броя
брашно - 1 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
вода - 1 ч.ч.
ЗА КРЕМА МАСКАРПОНЕ
маскарпоне - 300 г
яйца - 3 броя
захар - 3 с.л.
вино - 3 с.л. Марсала или ром
За крема Маскарпоне разбийте жълтъците съз захарта, докато се получи пухкава смес. Ако имате съмнение за произхода на яйцата, може да направите това в съд на водна баня, но трябва да внимавате да не сготвите яйцата и да се наруши гладката им консистенция.
Отделно белтъците разбийте на твърд сняг и внимателно ги смесете с белтъците. Разбърквайте бавно и на порции добавете маскарпонето. Накрая добавяте Марсалата или ром и сложете в хладилник, докато приготвите еклерите.
Сложете водата и олиото да заврат на котлона и след това добавете брашното. Бъркайте няколко минути, докато сместа се сгъсти и се отлепи от стените и дъното. Снемете от огъня и оставете да се охлади.
След като сместа изстине, добавяйте едно по едно яйцата и след всяко разбърквайте добре. Получава се гъсто и лепкаво тесто. От него с помощта на лъжица, загребвайте и пускайте внимателно върху голяма тава с хартия за печене.
Трябва да има разстояние между еклерите. Може и да шприцовате сместа. Сложете еклерите да се изпекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути.
След това оставете да изстинат напълно във фурната, на леко отворена врата. Охладените еклери напълнете с крема маскарпоне. Отгоре може да залеете еклерите с глазура, да поръсите с пудра захар, какао и т.н.