Забулени яйца с гъби ОБЯД
10 яйца, 300 г гъби, 125 г (1 пакетче) краве масло, 2 чаени чаши вода, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 супена лъжица оцет, черен пипер и сол на вкус.
Почистените и измити гъби се нарязват на филийки и се задушават до омекване в 2/з от мазнината и 1 кафена чашка гореща вода (която постепенно се прибавя), подправят се със сол и черен пипер на вкус и се разпределят в 5 чинии за поднасяне.
В съд с вряща подсолена и подкиселена с оцета вода се пускат от ниско яйцата, похлупват се с капак и се парят на слаб огън, докато жълтъкът се забули от белтъка. Изваждат се с решетеста лъжица, поставят се (по 2 бр.) върху гъбите и се заливат с останалата 1/3 от маслото, предварително разтопено, посолено и оцветено с червения пипер. Ястието се поднася веднага след приготвянето му.