Какво да сготвим в петък за вечеря
Вечеря
Свинско филе - вретено - Начин на приготвяне: Един кг свинско месо от филе се начуква с дървено чукче. Посолява се, намазва се с масло и се поръсва с черен пипер. Отгоре се разстилат ситно нарязан лук, натрошени орехови ядки и нарязани на ивички гъби. След това месото се навива на руло, намазва се с масло, слага се в тава и се залива с 1 чаена чаша вино. Пече се във фурната. Поднася се със сварени картофи.
Салата
Пълнени яйца с риба тон - Продукти: 8 твърдо сварени яйца, 1 консерва риба тон, 1 майонеза, 1 чаена лъжичка горчица, сол, черен пипер, магданоз. Начин на приготвяне: Обелете яйцата и ги разрежете на две половинки. Извадете жълтъците и ги смачкайте с вилица. Прибавете намачканата с вилица риба, майонезата, горчицата, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре. Напълнете белтъците с получената смес и ги подредете в чиния. Между тях сложете клончета магданоз.
Десерт
Торта с коняк - Продукти: 250 г масло, 350 г пудра захар, 3 яйщ супени лъжици какао, 350 г смлени орехови ядки ванилия, 1 кафейна чашка коняк. Начин на приготвяне: Маслото се разбива със захарта на на. Прибавят се един по един жълтъците. Какаото разбърква с 1 кафейна чашка вряща вода и се при вя към маслената смес. От цялата смес се отде; 2/3 и към тях се прибавят разбитите на сняг белтъ смлените орехови ядки и ванилията. Слага се в на зана с масло тавичка за торта и се пече до готовно Когато блатът е готов, се напръсква с коняка. Отг .тортата се намазва с отделената смес.