Какво да сготвя в понеделник за обяд
Телешка супа - Начин на приготвяне: Измиваме и почистваме от ципите 650 г телешко месо. Нарязваме го на малки късчета и го сваряваме в подсолена вода заедно с наситнени 1 морков и 1 глава лук. Когато месото поуври, слагаме 2 нарязани картофа и 2-3 зърна черен пипер. Накрая добавяме 2 настъргани домата от консерва. Пет минути преди да свалим супата от огъня, я поръсваме със скълцан магданоз.
Обяд
Свинско филе в бекон - Начин на приготвяне: Нарежете на еднакви парчета 1 кг свинско филе и ги Начукайте. Овкусете с кимион, сол, чубрица и черен пипер. Върху всяко едно парче поставете тънка филия бекон. Навивайте на рулца и подредете в тава. Залейте с 1 чаена чаша бяло вино. Изпечете във фурна, загрята до 180 градуса. Малко преди да са готови рулцата, ги поръсете с топено сирене и запечете до получаването на червена коричка. Поднесете ястието с варени зеленчуци.
Салата
Салата "Шанхай" - Продукти: 400 г варено пилешко месо, 2-3 шайби ананас от компот, 150 г мариновани гъби, 4-5 супени лъжици майонеза, 4 супени лъжици бяло вино, 1 супена лъжица горчица, 1 маруля, магданоз. Начин на приготвяне: Смесваме майонезата с бялото вино и горчицата. Обезкостяваме свареното пилешко месо и го нарязваме на парченца заедно с гъбите и ананаса. Прибавяме ги към горната смес и разбъркваме добре. В подходящи купички за сервиране нареждаме листата от марулята. Върху тях разпределяме салатата. Украсяваме с листенца от пресен магданоз.
Десерт
Сладкиш с вишни от компот - Продукти: 300 г брашно, 3/4 пакетче масло, 4 яйца, 1 чаена чаша пудра захар, 1 кафейна чашка кисело мляко, 1 лимон, вишните от 1 буркан компот, сироп от вишни. Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват на пяна с половината от захарта. Към тях се прибавят постепенно и при леко разбъркване брашното и разтопеното, но не горещо масло и киселото мляко. Отделно се разбиват на сняг белтъците и останалата захар. Те се слагат накрая заедно с настърганата кора на лимона. Сместа се разбърква и се изсипва в тава, намазана с масло. Отгоре се нареждат отцедените и оваляни в брашно вишни от компота. Сладкишът се пече в умерена фурна. След като изстине, се нарязва и се залива със сиропа от вишни.