Какво да сготвя в сряда за обяд
Спаначена супа с кускус - Продукти: 1 кг спанак, 1/2 връзка зелен лук, 1 кафейна чашка кускус, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 яйце, 50 г кашкавал, олио, бучка краве масло, сол и черен пипер на вкус, магданоз. Начин на приготвяне: Лукът и спанакът се измиват добре. Наситненият лук се задушава в олиото до омекване. След това се залива с 2 л подсолена гореща вода, добавя се нарязаният на ситно спанак и ястието се оставя да заври. Прибавя се кускусът и варенето продължава до сваряването му. След това се слагат прясното мляко и маслото. Супата се отстранява от огъня и се застройва с разбитото яйце, като непрекъснато се бърка. При сервиране се поръсва с настъргания кашкавал, смления черен пипер и накълцания магданоз.
Обяд
Качамак в гювечета - Начин на приготвяне: В 1 л вряща подсолена вода изсипваме 300 г царевично брашно, като бъркаме непрекъснато в продължение на 10-15 минути, докато се сгъсти Качамакът. Отделно Чукваме 5 яйца във вряща подсолена вода и ги изваждаме, след като се забулят. В намаслени глинени гювечета слагаме пласт качамак, натрошено сирене и яйце, малко масло, пласт качамак. Пак слагаме масло и поръсваме отгоре с червен и черен пипер. Запичаме за кратко във фурната и под- насяме ястието топло.
Салата
Зелена салата - Продукти: 2 зелени салатки, 1 връзка зелен лук, 2 сварени яйца, 1 лимон, 1/2 връзка магданоз, зехтин и сол на вкус. Начин на приготвяне: Твърдо сварените яйца се обелват и се нарязват на кръгчета. Зелените салатки се почистват от външните листа, измиват се в обилно течаща вода едно по едно останалите листа и след отцеждането им се нарязват на ивици. Пресният лук и магданозът се почистват и се нарязват на ситно. В салатиера се поставят всички продукти и се разбъркват. Салатата се посолява и се подправя със зехтин и лимонов сок.
Десерт
Сладки мидички с пълнеж - Начин на приготвяне: Замесва се тесто от 1 чаена чаша олио, 1 чаена чаша мас, 1 чаена чаша бяло вино, 1 супена лъжица захар и около 1 кг брашно (колкото поеме). Дели се на няколко топки. Всяка се точи на тънка кора. С кръгла чаша се реже от кората. Във всяко кръгче се слагат орехови ядки, парче локум или плод от сладко. След това тестеното кръгче се прихлупва да стане като мида и с вилица се натискат краищата. Сладките се опичат и когато са готови, се поръсват с пудра захар.