Какво да сготвя във вторник за вечеря
Рибена чорба - Продукти: 1/2 кг почистен шаран, 2 моркова, 1/4 глава керевиз, 2 глави лук, олио, 1 супена лъжица брашно, сол, лимонов сок, черен пипер, девесил, магданоз. Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на порции и се маринова с лимонов сок и сол. Морковите, керевизът и лукът се нарязват на дребно и се задушават в олио, след това се заливат с 4 чаени чаши гореща води и се варят почти до готовност. Прибавя се брашното, размито в малко студена вода, при енергично бъркане. След като зеленчуците поврят няколко минути, се добавят рибата и подправките, но без магданоза. Готовата чорба се наръсва със скълцан магданоз и се подкиселява с изцеден лимон.
Вечеря
Каша от пиле - Начин на приготвяне: Варим 1 охладено пиле в подсолена вода заедно с 1 нарязан морков и малко парче целина. Изваждаме и обезкостяваме свареното пиле. Прецеждаме бульона. Препичаме 3 супени лъжици брашно с 4-5 накълцани скилидки чесън. При непрекъснато бъркане наливаме 4 чаени чаши бульон. Изчистеното от костите и кожата месо нарязваме на малки късчета и прибавяме към кашата. Накрая слагаме бучка краве масло. Поръсваме със смлян черен пипер.
Салата
Рулца от телешки салам и руска салата - Продукти за 1 порция: 1 тънко парче телешки салам, 2 супени лъжици руска салата, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 супени лъжици майонеза, 1 стрък магданоз, лимонов сок. Начин на приготвяне: Върху телешкия салам се слага руската салата и се увива на руло, което се залива със смес от майонезата, горчицата и лимонов сок на вкус. Гарнира се със стрък магданоз.
Десерт
Желирана торта - Начин на приготвяне: Към 1 чаена чаша счукани орехови ядки слагаме 1 чаена чаша захар, 1 кофичка кисело мляко, 1 ванилия и 24 счукани обикновени бисквити. Отделно в тенджерка сипваме 2 чаени чаши сироп от компот и в него добавяме 1 кутия нарязани лимонови резанки. Поставяме сместа на слаб огън и бъркаме непрекъснато, докато се стопят резанките. Бисквитената смес изсипваме в тортена форма. Отгоре подреждаме плодовете от компота. Готовата торта заливаме с желирания сироп. Слагаме я в хладилник и сервираме след 5-6 часа.