Какво да сготвя в петък за обяд
Супа
Чорба от бекон и зрял фасул - Продукти: 250 г бекон, 1 чаена чаша зрял фасул, глава лук, 2 моркова, малко парче целина, 2 лютиви пиперки, олио, магданоз, джоджен и сол. Начин на приготвяне: Предварително накиснатият за 1 нощ в студена вода фасул се отцежда. Вари се в нова под солена вода, докато поомекне, след това се прибавят ситно нарязаните и задушени в мазнината лук, морко ви и целина. Към края на варенето се добавят беконът нарязан на парченца, лютивите пиперки и джодженът.
Обяд
Свинско гювеч със заливка - Продукти: 1 и 1/2 кг свинско месо, 2 глави лук, 1/2 чаена чаша олио, черен пипер, 1 буркан гювеч, 2 големи картофа, сол, 1 чаена чаша настъргано сирене, 1 чаена чаша кисело мляко, 1 супена лъжица брашно, 3 яйца, сол, черен пипер, 1 връзка магданоз. Начин на приготвяне: В тиган сгорещете олиото и изпържете в него ситно нарязания лук, нарязаното на парченца и овкусено със сол и черен пипер месо, добавете нарязаните картофи. След това поръсете с черен пипер, чубрица и залейте с малко вода. Изсипете в пръстен съд и отгоре сипете консервата гювеч. Разбъркайте. Поставете ястието да се пече в силна фурна. Когато е готово, поръсете отгоре с настърганото сирене. Залейте със смес от разбърканите кисело мляко, брашно и яйца. Поръсете със ситно нарязан магданоз, запечете отново до готовност на заливката.
Салата
Пикантно предястие - Продукти: 450 г размекнато сирене "Крема", 6 супени лъжици омекнало краве масло, 2 супени лъжици зелени маслини, 1 чушка от буркан, червен пипер, магданоз, лимонов сок, чубрица, 3 домата. Начин на приготвяне: В голяма купа с дървена лъжица смесваме сиренето "Крема" и маслото. Към получената смес прибавяме почистените от костилките маслини, червен пипер, скълцания магданоз и лимонов сок на вкус и разбъркваме добре. С лъжици прехвърляме сместа в пергаментова хартия и навиваме на руло. Оставяме да престои в хладилника 3 часа. Нарязваме рулото на парчета, които овалваме в чубрица и червен пипер. Поднасяме ги, гарнирани с червени домати.