Как да съхраняваме и обработваме млякото и млечните продукти
Млякото и продуктите от него са незаменима храна за всички възрасти и през всички сезони. Те внасят в организма най-пълноценните и лесно усвоими белтъчини. Половин литър мляко осигурява около1/3 от девната нужда на организма от животински белтък, а освен това повишава усвояването на другите продукти, с които се приема. Много полезни са и млечните продукти като извара, сирене, кашкавал, кисело мляко.
Съхранение
· За да не променя вкуса си, млякото трябва да се съхранява на студено и тъмно място.
· Мляко можете да съхраните в хладилника за 1 - 2 дни.
· За да се запази по-дълго, млякото се сварява с една супена лъжица захар на литър.
· За да се съхрани по-добре, сиренето се държи в съд със саламура или вода (ако го предпочитате обезсолено) в хладилника. Там то се запазва добре в продължение на 5 - 10 дни.
· За да се освежи изсъхнало сирене, трябва да се постави в мляко, така то омеква отново.
· Кашкавалът няма да изсъхне, ако го сложите в затворен съд с бучка захар.Съхранение
· За да не променя вкуса си, млякото трябва да се съхранява на студено и тъмно място.
· Мляко можете да съхраните в хладилника за 1 - 2 дни.
· За да се запази по-дълго, млякото се сварява с една супена лъжица захар на литър.
· За да се съхрани по-добре, сиренето се държи в съд със саламура или вода (ако го предпочитате обезсолено) в хладилника. Там то се запазва добре в продължение на 5 - 10 дни.
· За да се освежи изсъхнало сирене, трябва да се постави в мляко, така то омеква отново.
· Кашкавалът няма да изсъхне, ако го сложите в затворен съд с бучка захар.