Как да съхраняваме месото
Месата са основен източник на животински белтъци и мазнини за организма. Съдържа още витамин А, Д, Е и витамини от групата В, минерални соли - калций, магнезий, манган, желязо, фосфор и др. Животинският черен дроб е особено богат на изброените витамини и соли.
Съхранение
· Месото можете да запазите в хладилника за 2 - 3 дни, ако е било прясно и за 3 - 5 дни - замръзено.
· За по продължително време месото е най-добре да се съхранява в камерата на хладилник или във фризер. Главното, което трябва да знаете е, че мазните меса имат по-кратък срок за сухранение от сухите. Например, пилешко, телешко и агнешко месо (не субпродукти) могат да се съхраняват във фризера от 6 - 8 месеца, а свинското 2 - 4 месеца. Хубаво е месото да се замръзява без костите, защото с кости срокът на съхранение е по-кратък, а и заема повече място. Подготвяте месото за замръзяване на пакетчета, подходящи за едно готвене и отделено по видове - филе, гърди и пр., като най-добре е всяко пакетче да има надпис с вида на месото и датата на замръзяване. Запомнете! Веднъж размръзено месо можете да замръзите повторно само, ако вече е сготвено.