Картофи плакия
1 кг картофи, 8 супени лъжици растително масло, 2 моркова, 1 главичка кромид лук, 1/4 глава целина, 4 домата (пресни или от консерва), 5 скилидки чесън, 1/2 лимон, черен пипер, копър, магданоз и сол на вкус.
Лукът, целината и морковите се нарязват на дребно и се задушават в мазнината и малко вода до омекване. Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на кръгчета, дебели около 0,5 см, с прав или къдрав нож. Смесват се задушените зеленчуци и картофите. Посоляват се, разбъркват се и се изсипват в тавичка. Отгоре се нареждат кръгчета от доматите и полукръгчета от лимона (без кората). Ястието се залива с малко гореща вода, поръсва се със смес от нарязаните на кръгчета скилидки на чесъна и част от дребно нарязаните магданоз и копър и се пече във фурна при умерена температура. Преди поднасянето се поръсва с останалата част от копъра и магданоза.