Кифлички с кисело мляко и яйца
1 кг брашно
400 г кисело мляко
1 ч.л. сода
3 бр. яйца - отделя се 1 бр. жълтък за намазване
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
сладка плънка - по избор
за поръсване - едра кристална захар, орехи, сусамово, маково, слънчогледово или друго семе
В пресятото около 800 г брашно се прави кладенче, в което се сипва смесеното със содата кисело мляко, разбитите със захарта 2 бр. яйца и 1 бр. белтък, и олиото. Омесва се тесто, като се прибавя от останалото брашно, колкото е необходимо за средно твърдо тесто. Не се меси дълго време, само колкото да се смесят всички съставки и да се оформи. Тестото се разточва на кора, реже се на триъгълници или правоъгълници, или друга форма. Слага се плънката, навиват се кифличките, намазват се с отделения жълтък. Може да се направят и без плънка. Подреждат се в намаслена тава и се пекат в предварително загрята фурна, на около 180 С.