Кифлички с кашкавал
200 мл прясно мляко
2 с.л. захар
1 и 1/4 ч.л. суха мая или 18 г прясна
1 ч.л. сол
20 г масло или 20 мл олио
300-320 г брашно
150 г кашкавал
За намазване:
1 бр. яйце
1 с.л. прясно мляко
1 ч.л. олио
Маята се разтваря в 100 мл топло прясно мляко с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставя се да втаса за 10 минути. Брашното се пресява със солта, захарта и останалото прясно мляко и шупналата мая. Замесва се тесто. Накрая се добавя маслото и се меси до еластично и нелепнещо тесто - около 10 минути. Слага се в купа, покрива се и се оставя да втаса - около 40 минути. После се разделя на 16 топки и всяка топка се разточва на елипса. В единия край на елипсата се слага кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза с нож. Навиват се на кифлички. Нареждат се в намазнена тава на разстояние и с шева отдолу. Тавата се покрива и се оставят да втасат за 10-15 минути. Разбива се яйцето с 1 с.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио. С тази смес се мажат кифличките. Пекат се на 220 С за 10-12 минути - до златисто.